Kiva kun tulit aamuvuoroon, good morning! Katsot ympärillesi ja huomaat olevasi ainut suomalaistaustainen vuorossa. 

Tämä on jo monen sosiaali-ja terveyden alalla työskentelevän arkea. Hoitaja pulaa ollaan pyritty täyttämään työperäisellä maahanmuutolla 2018-vuodesta alkaen ja asia on tuonut esille monia erilaisia mielipiteitä. Itseäni myös aihe kiinnostaa monen näkökulman kannalta. Ulkomaalaisen kokemus tulla tänne vieraaseen maahan työskentelemään voi olla henkilölle hyvinkin haasteellinen ja miksei jopa ahdistavakin elämänmuutos. Suomen kieltä ei ole helppo oppia ja suomalaisen työkulttuurin omaksuminen on oma asiansa. Juuri kielimuuri ja kulttuuriset erot vaikeuttavat yleiseen kommunikaatioon henkilökunnan tai hoivakodin asukkaiden kanssa. Molemmin puolin voi tulla voimakkaita tunteita ja tunnetta että ei tule ymmärretyksi. Vaikka ulkomaalaistaustaisilla on haasteita, tuovat he työpaikalle monimuotoisuutta ja omaa kulttuuriaan. Nämä asiat kukoistavat ja parantavat jopa asukkaiden olemista, jos työympäristö ja ilmapiiri on oikeanlainen. 

Kuitenkin ulkomaalaistaustaiset työntekijät on laskettu arvokkaaksi resursiksi sosiaali-ja terveydenalalla. Valtiontalouden tarkastusvirasto on tehnyt asiasta tarkastusmuistion ulkomaisen työvoiman rekryroinnista sosiaali-ja terveysalalle.  (Tarkastusmuistio 3/2022, https://www.vtv.fi/app/uploads/2022/12/VTV-Tarkastusmuistio-13-2022-Ulkomaisen-tyovoiman-rekrytointi-sosiaali-ja-terveysalalle.pdf ) Jonka tarkoituksena on edistää ulkomaalaistaustaisien asemaa Suomen terveydenhuollossa. Tarkistusmuistio ehdottaa konkreettisia toimenpiteitä, joilla pystytään turvaamaan ulkomailta saapuvia työntekijöitä, kuten koulutuksen tukeminen, lainsäädännön kehittäminen ja edistämällä kulttuurista työympäristöä. 

Nykyistä ja tulevaa hoitajapulaa ei tulla ratkaisemaan kokonaan pelkällä ulkomailta tulevalla työvoimalla vaan pitää keksiä muita ratkaisuita. Ulkomaalaistaustaisten hoitajien integraatiolla on omat vaikeutensa, mikä ei ole helpota tilannetta. 

Mielestäni meidän pitäisi olla enemmän avoimmin mielin ulkomaalaisia hoitajia kohtaan ja kannustaa heitä eteenpäin hoitaja urallaan. Heille työympäristöstä tuleva tuki voi olla todella merkittävää jaksamisen kannalta. Hoitotyö on hyvin henkisesti ja fyysisesti raskasta työtä tehdä. Annan hatun nostoja, kaikille hoitajille mutta muistathan seuraavan kerran kysyä rohkeasti ulkomaalaistaustaiselta kollegalta;  "Good morning! How are you?". Ei jätetä ketään yksin.